CulinaryOn, czyli Spaceplan w kuchni

O PROJEKCIE

Spaceplan wykonał prace fitoutowe dla przestrzeni CulinaryOn Warsaw. Spaceplan wykonał wnętrze największej szkoły gotowania w Europie – warszawskiego CulinaryOna. Przestrzeń eventowa należy do międzynarodowej sieci CulinaryOn i znajduje się w budynku Ethos przy placu Trzech Krzyży. Generalnym wykonawcą wnętrza była warszawska firma projektowo-budowlana Spaceplan. Do zadań Spaceplanu należały: prace budowlane, instalacyjne i montażowe, a także niestandardowe, wysokospecjalistyczne prace takie jak wykonanie odpowiedniego systemu wentylacyjnego i instalacji elektrycznej, które, w przypadku przestrzeni gastronomicznej, są wyjątkowo istotne i mają podwyższone wymagania. CulinaryOn Warsaw, który znajduje się na parterze budynku Ethos przy placu Trzech Krzyży w Śródmieściu Warszawy, ma ponad 500 mkw. powierzchni. Jest to piąta placówka sieci – po Moskwie, Singapurze, St. Petersburgu i Bukareszcie. Spaceplan, poza wykończeniem przestrzeni od zera (ściany działowe, wykończenie ścian, podłogi, sufity otwarte, wyciszające, drzwi, wykończenie łazienek i przestrzeni zaplecza itd.), był odpowiedzialny także za stworzenie całkiem nowego systemu wentylacji dla tej przestrzeni. Wymagało to budowy nowej wentylatorni i poprowadzenia instalacji po elewacji budynku, w specjalnych obudowach. Było to kluczowe, by w tym miejscu mógł powstać ten unikatowy koncept gastronomiczny z kilkunastoma stacjami do przyrządzania posiłków na ciepło. – Ta część prac była przeprowadzona przez Spaceplan na zamówienie właściciela budynku i wymagała zaproponowania nieszablonowych rozwiązań, nad którymi pracowało we współpracy kilka działów firmy: instalacji, architektów i zarządzania projektami – zdradziła Agnieszka Chołuj, prezes Spaceplanu i dodała, że projektem zarządzało aż trzech project managerów – każdy odpowiedzialny za inny rodzaj prac (budowlane, wentylacyjne i elektryczne). Specjalnych rozwiązań wymagało oświetlenie przestrzeni, istotna także byłą odpowiednia jakość realizacji – koncept wymagał odpowiedniego doświetlenia stanowisk kulinarnych, oświetlenie musiało także stanowić ozdobę miejsca. Oprócz pomieszczeń, gdzie przebywają goście CulinaryOnu, które musiały być funkcjonalne i estetyczne, Spaceplan wykończył także zaplecze gastronomiczne. W przypadku tak dużej szkoły gotowania przygotowalnia, kuchnie dla personelu mają kluczowe znaczenie i wymagały specjalistycznego podejścia do prac – stąd między innymi wybór Spaceplanu jako generalnego wykonawcy. Od funkcjonalności i warunków higienicznych zależy bowiem powodzenie eventu kulinarnego.